Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SÜTÉSI HŐMÉRSÉLETEK

2016.01.26

TÉSZTÁK

Gyúrt, élesztős tészták:
briós, fonott kalács, francia briós... 190-210 C
Kevert, élesztős tészták:
kuglóf, farsangi fánk... 180- 200 C
Hajtogatott, élesztős tészták:
diós csiga, kakaós csiga, túrós táska, svájci kifli... 210-230 C
Omlós, élesztős tészták:
pozsonyi tészta, pozsonyi kifli, bejgli... 200-220 C
Linzerek:
linzer karika, Rákóczi túrós lepény, almás lepény... 170-190 C
Kevert omlós tészta:
gyümölcskenyér... 180-200 C
Vajas tészták:
búrkifli, ízes táska, krémes.... 230-250 C
Forrázott tészták:
képviselőfánk... 210-230 C
Piskóták ... 160-180 C

.........

Sütő hőmérséklete
Langyos 150 Co
Kicsit meleg 160 Co
Közepesen meleg 180 C
Meleg 190-200
Forró 210 Co
Nagyon forró 220-250

........

Hús sütése zsiradékban
A legjobb vastag, mély, kerek edényben a húst sütni, maximum feléig legyen a zsiradék. Fontos, hogy a zsiradék bírja a magas hőmérsékletet!
A vaj 130 C-nál kezd égni, disznózsír 250 C, növényi olajok 300 C-nál kezdenek el forrni

........
Közepesen forró zsiradék: ha beledobunk petrezselymet és pezsegni kezd.
Forró zsiradék: ha sistereg, és ha beleteszünk fakanalat, akkor a fakanál száján hólyagok keletkeznek, lassan a felületre emelkednek.
Nagyon forró: ha gőzöl, párás és érezni a szagát.